Båtar, blommor och Croft House.

crofthouse04

Detta lilla hus är ett croft house, på vårt språk ungefär en torpar stuga. Detta  croft house är en del av Shetlands museum och jag har fått jobba där ett par dagar. Det ska visa livet i mitten av 1800-talet och när man kommer dit upphör verkligen tiden att existera.

crofthouse01

Stenväggarna är nästan halvmeter tjocka, stenplattor på golvet i ena rummet, jordgolv i det andra. Torvbrasa i öppen spis. Tre generationer trängdes i dessa två små rum och livet var  mycket hårt.  Men att sitta där som turistvärd är ett sant nöje och jag hoppas jag får rycka in fler gånger.

Torparna betalade sin hyra till godsägaren, the Laird, i bla fisk. Varje torparställe hade tillgång till en båt och på Unst, den nordligaste av öarna, finns ett fantastiskt båt museum, The Boat Haven.

boatmuseum01

Här finns båtar av allehanda olika slag, inte bara shetländska utan även färöiska och tror jag norska.

Sommaren är på god väg och det blommar överallt. Trädgårdarna fylls nu av både färg och form och ute på ängarna och hedarna lyser det gult, vitt och lite blått. Denna lilla viol är bara några cm hög och man får genast en känsla av fjäll när man ser den. Hedarna är ju mycket utsatta för väder och vind så växtligheten hukar på samma sätt som i Padjelanta.

viol01

P.S. Det finns många Croft house på Shetland, små vitmålade stenhus. Många är naturligtvis på väg tillbaka till naturen men många är bebodda.  Moderniserade och tillbyggda naturligtvis för att passa ett modernare liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *