Dofter.

Här finns många dofter som en norrbottnisk inlandsbos näsa upplever annorlunda. T ex doften av saltvatten, hav och tång. Inte alls oangenäma dofter. Fåren och hästarna doftar också på ett särskilt sätt. Fet ull, gödsel och jord.

Men den i särklass mest angenäma doften är doften av torv. Torv som eldas i kaminer eller öppna spisar sprider en synnerligen underbar rök doft över nejderna. Det är svårt att beskriva den, man måste känna den för att till fullo förstå.  Det doftar naturligtvis lite vanlig vedrök men den är spetsad  med dofter från de olika, aromatiska växter som torven består av.

Det är naturligtvis inte så många som eldar med torv längre men här och var kommer man i ett stråk av torvrök och då är det bara att njuta.

peat02

peat01

Av en arbetskamrat på flygplatsen fick jag veta att hälsokostaffären i Lerwick säljer rökelse som doftar av torv. Undertecknad rusade dit och inhandlade en liten och dyr ask. Senare samma kväll testades en lite kon, men trots att den luktade något av torv så var det naturligtvis inte alls samma ljuvliga doft.

One thought on “Dofter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *