Julfirande.

Att fira jul utomlands är förenat med ett visst mått hemlängtan och ett något större mått funderande över hur göra det. Alltså fira jul utan att de välkända traditionerna omger en.

Julafton är ju bara dagen före JULDAGEN här,  jag jobbade halv dag och Jeppe fick sina rostfläckar ompysslade. På eftermiddagen bjöd vi våra hyresvärdar på glögg och pepparkakor och  julkänslan började  närma sig.

Skype-kontakt med alla därhemma, både bild och ljud, förstärkte känslan att det faktiskt är jul!

Efter det åt jag och Tim en julaftonsmiddag som inte saknade just något. Bordet dukades med inte bara skinka utan även sill och lax och annat gott.

Juldagen visade sig bli en vacker dag och vi bestämde oss för att fira den utomhus. Naturligtvis efter att ha fikat och öppnat julklappar på morgonen. Årets julklapp för oss var böcker åt Tim och 10-kort på spinning åt mig.

Efter att ha packat matsäck och stuvat in oss i Jeppe for vi till Quendale där det finns en 1.6 km lång strand som jag ännu inte utforskat. Solen sken, vindarna var för en gång skull milda och gradantalet kanske åtta plus.

quendalebeachwalkvy01resize

Vi strosade fram och tillbaka länge och väl, spanade efter säl och fick tyvärr syn på en död ungsäl som trutar och andra fåglar festat på.

Efter att vi festat på laxsmörgåsar och kaffe drog vi vidare mot en gammal Nato fästning  längst ner på en av Shetlands sydspetsar. Promenerade förbi betongruinen till fästning och fick Fitfull Head i sikte, där klipporna stupar brant ner i havet.

fitfulheadvy01resized

Dessa små öar utslängda i havet har verkligen begåvats med ett fantastiskt landskap.

När solen började gå ner i havet och vi sett oss mätta på allt vände vi nosen hemåt. Bestämde oss för att undersöka om något matställe möjligen var öppet i Lerwick och “lo and behold” kinaresurangen var öppen och dessutom full med uppklädda julfirande matgäster. Trots att vi inte bokat bord och dessutom var något udda klädda bereddes vi plats i ett hörn.

Så vår juldag avslutades med stekt anka som sveptes in i tunna pannkakor med purjo, gurka och god sås. Tim som körde fick nöja sig med en delikat citronsorbet till efterrätt medan jag slog på stort och drack Irish Coffe.

Så blev vår juldag när “traditioner” som kyla och snö inte finns tillgängliga. En mycket trevlig dag och jag hoppas att även er juldag blev en fin sådan.

God fortsättning!

One thought on “Julfirande.

  1. God fortsättning på julen (för den varar väl ända in till påska?) och på det nya året!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *