Sälar, välgörenhet och the.

I går kväll tog jag en promenad till och utefter vår fina strand som ligger inte så långt bort. Efter en stund märkte jag att jag hade sällskap – av en säl. Stranden är ganska lång och den följde mig hela vägen på det behöriga avståndet av 5-10 m ut i vattnet. För en inlandsbo som jag är detta en riktigt trevlig händelse.

Denna solande säl såg vi på Mousa tillsammans med kanske 40 till. De ligger mycket på land nu eftersom de byter päls i augusti-september och då är lite tunnklädda för det kalla vattnet.

Välgörenhet, ja ni har kanske märkt att det ordet dykt upp då och då i vår blogg. Här finns massor av välgörenhetsorganisationer, allt från Röda Korset till djurskydd. Ett sätt för en del av dessa organisationer att få in pengar, är att ordna Sunday tea. En del byar med samlingsgård säljer fika på söndags eftermiddagen. Inkomsterna går, vad jag kan förstå, till olika ändamål. Kanske till samlingsgården eller byn men också till välgörenhetsorganisationer. En sådan organisation är Clan, den stöder cancersjuka med råd, boende vid behandling m.m. På söndag är det ett sådant fika för just Clan, i en by en bit bort och för att få reda på mer och lära mig om detta fenomen har även jag engagerat mig och ska baka något.

Det här med söndagsfika är mycket populärt, man går man ur huse på söndagseftermiddagarna, verkar det som.

En jämförelse, Shetland har ca 22.000 innevånare och i Lerwick bor ca 7000 av dem. I Lerwick finns fyra andrahandsaffärer som drivs av Röda Korset, Rädda Barnen, Oxfam och Clan. De verkar klara konkurrensen för de har kunder, varor och frivilliga såvitt jag kan bedöma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *