Jag har sett Muckle Flugga!

Vi har varit på en liten resa till öarna norr om huvudön, Yell och Unst. Där finns lika mycket att titta på som här och jag har fått se Muckle Flugga “på rikt”! Det fantasieggande namnet är namnet på ett lika fantasieggande fyrtorn på en klippö längst ut i detta örike. Det finns ingen bilväg ända ut och alternativet verkade vara tre timmars vandring enkel väg. Men guiden på ett litet museum vi besökte tipsade om en möjlighet att se fyrtornet, trots ett visst avstånd. Brittisk militär har nämligen haft en stor anläggning där uppe som nu är övergiven. Visserligen fanns skyltar om domstol och vite kvar men damen sa att bara strunta i dom och det vi gjorde. Och vad vi fick se, inte bara Muckle Flugga utan även en klippig kustlinje som var helt sanslös. Vädret har varit toppen så utsikten var gränslös.

Dessa klippiga kuster har krävt sin tribut i form av många skeppsbrott. Ett som lämnat ett fantastiskt spår är det tyska skeppet Bohus som slogs sönder mot klippor sedan dess kapten kommit helt ur kurs. Skeppet var nämligen på väg till Chile! Från Göteborg! Detta hände i april 1924 och det märkliga är att dess galjonsfigur flöt iland i september samma år alldeles i närheten av skeppsbrottet. Galjonsfiguren restes som ett minne, fick namnet the White Wife och har sedan dess hållit utkik. Endast fyra av de 39 besättningmännen omkom, tack vare bl a lokalbefolkningen som kom till deras undsättning. Ni ser väl vem av oss som är den “Vita frun”?

Dessa två dagar vi varit på resa har jag hunnit med ett antal stränder. Det har liksom blivit min passion! Vare sig de är sandiga som denna eller steniga som många andra så är det makalöst att promenera utefter dom. Det finns så mycket att samla på och de djupa fönsterposterna här börjar fyllas med polerade stenar, snäckskal, krabbskal och många andra strandfynd. Men promenerandet innehåller inte bara samlande utan ochså en stor portion lisa för själen. Dessutom är havet så vackert och så föränderligt!

Natrligtvis hann vi med så mycket mer, men det får Tim skriva om. Detta var mina höjdpunkter…

2 thoughts on “Jag har sett Muckle Flugga!

  1. Ja, nog blir jag bara mer o mer klar över varför jag vill flytta dit!! Det är ofantligt vackert! Usch, vad jag är avundsjuk på er!

  2. havet ja, det där havet…snart kanske båten är köpt! Sen är det bara att få ihop ekonomin! Sponsra någon?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *