Mat!

En av de trevligare sakerna med att vara i utlandet är mat. Det är alltid trevligt med ny mat eller hur? På Shetland förväntade vi oss att det skulle finnas allehanda fiskar och skaldjur; och det gör det minsann. Man går bara till fiskaffären och där ligger de alla på rad och väntar på att inhandlas. Lax, som ju odlas i mängd här, bläckfisk, pilgrimsmusslor, olika fiskar vars namn jag inte vet på svenska, t ex monkfish som vi åt i paellan när Anna fyllde år på Lerwick Hotel.

Vi for forbi fiskhandlaren igår och inhandlade vitlingfileer, hel vitling samt pilgrimsmusslor. Pilgrimsmusslorna har vi ätit idag, tillagade efter ett recept funnet på nätet. En sås tillreddes bestående av fräst lök med lite curry, grädde, citron och en skvätt majonäs. Kokade musslorna i denna sås samt serverade läckerheten med ris och sallad och ett glas vitt vin. Faktiskt riktigt gott minsann.

Det är roligt att handla mat här, vill man ha något speciellt går man alltså till fiskhandlaren eller slaktaren. Slaktaren i Scalloway har diverse läckerheter; något som här kallas bacon men som jag vill kalla tunt skivad rökt och saltad karré. Fast det inte riktigt är karré ändå…Men gott!

Vinet till maten finns naturligtvis alldeles bredvid maten, vad ska man med system till??? Starkspriten finns även den i coop-hyllan förutom i den fantastiska affär som måste ha 100-tals sorters whisky  på hyllorna förutom allt annat vanligt trams som rom och sånt.

2 thoughts on “Mat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *